JK Police Constable Fully Solved Paper and Key October 2017

JK Police Paper Solved

JK Police Constable Recruitment Paper Fully Solved October 2017





The JK Police constable recruitment paper which was conducted across different examination centers in the state is given below with corresponding answers. We have tried our best to avoid any typos, but if you still find one, never mind to mention in the comments section below.
1. Which causes maximum pollution
A. Carbon dioxide
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Carbon monoxide
Show Answer

2. Which one of these medicines is used for treating acidity
A. Antibiotic
B. Analgesic
C. Antacid
D. Antiseptic
Ans: Antacid
3. Zebra lines are meant for
A. stopping vehicle
B. pedestrians crossing
C. For giving preference to vehicle
D. None of the above
Ans: Pedestrians crossing
4. Function of kidney is
A. Respiration
B. Transportation
C. Nutrition
D. Excretion
Ans: Excretion
5. Insulin is used in treatment of
A. Diabetes
B. Tuberculosis
C. Diarrhoea
D. Cancer
Ans: Diabetes
6. Oxygen in human body is transported by
A. lungs
B. blood
C. nerves
D. muscles
Ans: Blood
7. Blood pressure is measured by
A. Barometer
B. Lactometer
c. Sphygmomanometer
D. glucometer
Ans: Sphygmomanometer
8. Which is the correct statement below
A. The force with which the earth attracts all objects towards itself is called gravitational force
B. The force with which the earth does not attract all objects towards itself is called gravitational force.
C. The force with which the earth distracts all objects from itself is called gravitational force.
D. None of the above.
Ans: The force with which the earth attracts all objects towards itself is called gravitational force
9. A ______ is the smallest structural and functional unit of life
A. Blood
B. Bone
C. Sperm
D. Cell
Ans: Cell
10. A microscope is


A. An instrument to view small objects by magnifying them.
B. An instrument to view big objects by magnifying them.
C. An instrument to view small objects by keeping them at a distance.
D. None of the above.
Ans: An instrument to view small objects by magnifying them.
11. Electroplating saves
A. The metal from corrosion
B. The plastic from melting
C. Clothes from ironing
D. None of the above.
Ans: The metal from corrosion
12. Forests provide which of the following to local people
A. Fodder
B. Herbs
C. Fruits and Nuts
D. All of the above
Ans: All the above
13. A positively charged particle that is present in the nucleus of every atom is
A. Electron
B. Neutron
C. Proton
D. None of the above
Ans: Proton
14. Botany is the study of
A. animals
B. plants
C. birds
D. Insects
Ans: Plants
15. Syed Altaf Bukhari is the member in JK State for
A. works
B. health
C. education
D. revenue
Ans: Education
16. The constituent Assembly of Kashmir ratified the accession of state to India on
A. 6th Feb 1954
B. 6th Jan 1954
C. 28th Jan 1957
D. 8th Feb 1954
Ans: 6th Feb 1954
17. Which of the district of jammu share its border with himachal
A. Rajouri
B. Poonch
C. Doda
D. Jammu
Ans: Doda
18. The largest district in terms of area in J&K state is
A. Doda
B. Leh
C. Kargil
D. Srinagar
Ans: Leh
19. The gateway of J&K is
A. Lakhanpur
B. Akhnoor
C. Uri
D. Chakkan-Da-Bagh
Ans: Lakhanpur
20. Which of the following soils is suitable for growing saffron
A. Clay
B. Loamy
C. Karewa
D. Sandy
Ans: Karewa
21. India is the second largest producer of silk in the world after
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Italy
Ans: China
22. The Pashmina wool is obtained from which of the following livestock
A. Sheep
B. Yak
C. Goat
D. Camel
Ans: Goat
23. The main animal species the dachigam national Park is famous for
A. Leopard
B. Bear
C. Hangul
D. Owl
Ans: Hangul
24. Which of the following places in the state of J&K doesn’t have a civil airport?
A. Jammu
B. Srinagar
C. Leh
D. Kargil
Ans: Kargil
25. The word ‘gul’ means flower in which of the following languages
A. Kashmiri
B. Dogri
C. Sanskrit
D. Persian
Ans: Persian
26. Headquarter of UNO is situated at
A. New York
B. Hague
C. Geneva
D. Paris
Ans: New York
27. Which of the following mark the end of the winter season?
A. Lohri
B. Holi
C. Muharram
D. None of the above
Ans: Lohri
28. Which of the following is known as father of kashmiri gazal
A. Habba Khatoon
B. Lal ded
C. Rasool Mir
D. Gh Mond Mahjoor
Ans: Rasool Mir
29. State of J&K has ____ no. of Districts?
A. 20
B. 22
C. 24
D. 18
Ans: 22
30. State of J&K consists of how many Lok Sabha Constituencies?
A.10
B. 8
C. 6
D. 9
Ans: 6
31. State of J&K has
A. Unicameral Legislature
B. Bicameral Legislature
C. Both of the above
D. None of the above
Ans: Bicameral Legislature
32. The Director General of Police of the State of J&K is
A: Dr S P Vaid
B. Sh. B.B. Vyas
C. Sh. Muneer Khan
D. Sh. S.D. Singh Khan Jamwal
Ans: Dr S P Vaid
33. Floriculture deals with
A. Fruits
B. Vegetables
C. Flowers
D. Milk
Ans: Flowers
34. SDRF stands for
A. State Disaster Response Force
B. State Disaster Rescue Force
C. State Disaster Reinforcement Force
D. None of the above
Ans: State Disaster Response Force
35. Double hump camel is found in the district of
A. Poonch
B. Kargil
C. Kupwara
D. Leh
Ans: Leh
36. Which is the second coldest inhabitated place in the world
A. Leh
B. Dress
C. Gurez
D.Gulmarg
Ans: Drass
37. Which is the least populous district Of the J&K State
A. Leh
B. Kargil
C. Doda
D. Poonch
Ans: Kargil
38. Which of the following is the largest mode Of transportation in J&K
A. Road
B. Air
C. Water
D. Rail
Ans: Road
39. Jalianwala Bagh is situated in
A. Ranchi
B. Amritsar
C. Chandigarh
D. Lucknow
Ans: Amritsar
40. MNC Stands for
A. Mufti National Corporation
B. Multi National Company
C. both A&B
D. None of the above
Ans: Multi National Company
41. Who led the civil disobedience movement in India?
A. Mahatama Ghandi
B. Jayatalitha
C. Shahijahan
D. Mulayam Singh Yadav
Ans: Mahatama Ghandi
42. The deepest lake in J&K is
A. Dal Lake
B. Mansar lake
C. Wullar Lake
D. Manasbal Lake
Ans: Manasbal Lake
43. VVho was the founder of the Mughal dynasty in India?
A. Zahir-ud-din
B. Sherahah Suri
C. Jalal-ud-din Mohd Akbar
D. Ibrahim Lodhi
Ans: Zahir-ud-din
44. People in the world mostly follow which of the following religion
A. Budhism
B. Islam
C. Christianity
D. Hinduism
Ans: Christianity
45. Teacher’s day is observed on
A. 24th September
B. 4th October
C. 1st May
D. 5th September
Ans: 5th September
46. Mahatama Gandhi is known as
A. Iron Man of India
B. Father of the Nation
C. Both A & B
D. None of the above
Ans: Father of Nation
47. 2019 Cricket World cup is scheduled at
A. England
B. Australia
C. South Africa
D. India
Ans: England
48. You get a ___ in train while travelling
A. Bridle
B. Birth
C. Berth
D. Canon
Ans: Berth
49. Kalidas is ___ Shakspeare of India
A. an
B. a
C. the
D. None of the above
Ans: the
50. Sacred means
A. Secretly
B. Holy
C. Pure
D. None of them
Ans: Holy
51. Choose the word with correct British spelling
A. Ricite
B. Resite
C. Recite
D. Rycite
Ans: Recite
52. Choose the word with correct British spelling
A. Accident
B. Accedent
C. Accadent
D. None of the above
Ans: Accident
53. Choose the word with correct British spelling
A. conceive
B. concieve
C. conceve
D. None of the above
Ans: Conceive
54. Value of (√2)^3 is
A. 8
B. 2
C. 2√2
D. NOTA
Ans: 2√2
55. Value of (a+b+2c)^2 is
A. a2+b2+4c2+2ab+2bc+2ca
B. a2+b2+4c2+2ab+4bc+2ca
C. a2+b2+4c2+2ab+2bc+4ca
D. NOTA
Ans: a2+b2+4c2+2ab+2bc+4ca
56. Complementary angle of 60° is
A. 120°
B. 30°
C. 60°
D. NOTA
Ans: 30°
57. In triangle ABC if AB>AC, then
A. angB > angC
B. angB = angC
C. angB < angC
D. NOTA
Ans: angB < angC
58. The sum of two numbers is 20 and their difference is 4, then the numbers are
A. 10,10
B. 16,12
C. 12,8
D. NOTA
Ans: 12,8
59. If all the sides of a quadrilateral are equal, then it is
A. Parallelogram
B. Rectangle
C. Square
D. Rhombus
Show Answer

60. Value of Sin30 is
A. √3/2
B. 1/V2
C. 1/2
D. 1
Ans: 1/2
61. The surface area of a sphere having radius 7cm is
A. 154 cm2
B. 616 cm2
C. 309 cm2
D. NOTA
Ans: 616 cm2
62. The mean of the first five natural numbers is
A. 5
B. 15/2
C. 3
D. NOTA
Ans: 3
63. Boarding in and alighting from a vehicle while in motion is
A. permitted in bus
B. permitted in autonkshaw
C. prohibited in all vehicles
D. None of the above
Ans: prohibited in all vehicles
64. Which one doesn’t belong to the group
A. Salt
B. Black Pepper
C. Chilli
D. Coriander
Ans: Salt
65. Which one doesn’t belong to the group
A. Mica
B. Zinc
C. Water
D. Iron
Ans: Water
66. Which one does not beiong to the Group?
A. Table
B. Chair
C. Bed
D. Computer
Ans: Computer
67. Altaf borrowed Rs 1,00,000 for 3 years from Hitesh at 7% compound interest annually. How much money will he pay to his friend at the end of 3 Years
A. 1,22,504.30
B. 1,34,570.00
C. 1,25,678.90
D. 1,26,678.30
Ans: 1,22,504.30
68. Look at this series 2,1,1/2,1/4,… what number should come next
A. 1/3
B. 1/8
C. 1/4
D. 1/16
Ans: 1/8
69. Give the antonyms (opposite meaning) of BLEAK
A. BRIGHT
B. DARK
C. DIM
D. CONTRARY
Ans: BRIGHT
70. Give the antonyms (opposite meaning) of CONCEDE
A. AGREE
B. DENY
C. CONSENT
D. None of the above
Ans: DENY
71. Give the antonyms (opposite meaning) of OBVIOUS
A. CLEAR
B. APPARENT
C. OBSCURE
D. None of the above
Ans: OBSCURE
72. Give the antonyms (opposite meaning) of SPEND
A. EARN
B. EXPEND
C. DEFEND
D. UNSPEND
Ans: EARN
73. Look at the series, 36,34,30,28,24,…, which number shall come next
A. 20
B. 22
C. 23
D. 26
Ans: 22
74. Which of the following is feminine gender
A. Aunt
B. Grand Mother
C. Niece
D. All of the above
Ans: All the above
75. A person pretending to be someone else, is called
A. imposter
B. liar
C. rogue
D. magician
Ans: Imposter
76. Anything which destroys the effect of poison is called
A. antiseptic
B. serum
C. Antidote
D none of the above
Ans: antiote
77. A tall order means
A. A difficult task
B. A royal summon
C. A demand
D. A problem
Ans: A difficult task
78. Make passive sentence from, “I know him”
A. He is known by me
B. He is known to me
C. He was known to me
D. He has been known to me
Ans: He is known to me
79. Which of the spellings of the word is correct
A. Committee
B. Comiteee
C. Committe
D. Commettee
Ans: Committee
80. Name the first woman chief minister of J&K
A. Habba Khatoon
B. Mehbooba Mufti
C. Indira Ghandi
D. Mamta Banerjee
Ans: Menbooba Mufti
81. FIR stands for
A. First Inquiry Report
B. Final Investigation Report
C. First Information Report
D. none of the above
Ans: First Information Report
82. In a District of J&K Police is headed by
A. Deputy Inspector General of Police
B. Sub divisional police Officer
C. Superintendent of police
D. Inspector General of Police
Ans: Superintendent of police
83. A police lockup is used for keeping
A. Stray cattle
B. Arrestees
C. Stores
D. Arms and ammunition
Ans: Arrestees
84. Which of the following can’t be used to make a lens
A. Water
B. Plastic
C. Glass
D. Clay
Ans: Clay
85. Water is a combination of
A. Oxygen and Hydrogen
B. Oxygen and Nitrogen
C. Chlorine and Hydrogen
D. Nitrogen and Oxygen
Ans: Oxygen and Hydrogen
86. Most sensitive part of Retina is called
A. Black spot
B. Cornea
C. Yellow spot
D. Blue spot
Ans: Yellow Spot
87. Electric heaters are made from a wire of
A. Copper
B. Nichrome
E. Constantin
D. Magnesium
Ans: Nichrome
88. The commercial unit of electric energy is
A. watt
B. kilowatt
C. kilowatt hour
D. kilovolt
Ans: kilowatt hour
89. Natural gas is mostly
A. Oxygen
B. Hydrogen
C. Ammonia
D. Methane
Ans: Methane
90. In J&K, the education ts free upto which of the folbwing level
A. Elementary
B. Primary
C. Secondary
D. University
Ans: Elementary
91. The latest flood that devastated many parts of the state happened on?
A. 7th Sep 2014
B. 8th Oct 2014
C. 7th Aug 2014
D. 20. Sep 2014
Ans: 7th Sep 2014
92. Which of the following cricket player represented India in the International one day cricket match
A. Parvaiz Rasool
B. Mehraj ud din wadoo
C. Ian Dev
D. Gh Rasool Dar
Ans: Parvaiz Rasool
93. Which of the following is known as first Kashrniri Historian?
A. Habba Khatoon
B. Lal ded
C.Kalhana
D. Yousuf Shah Chak
Ans: Kalhana
94. Famous Tulip garden is situated in which of the following places in J&K
A. Gulmarg
B. Pahalgam
C. Srinagar
D. Sonamarg
Ans: Srinagar
95. Which of the dogra ruler signed the Instrument of Accession with India
A. Maharaja Gulab Singh
B. Maharaja Ranbir Singh
C. Maharaja Pratap Singh
D. Maharaja Hari Singh
Ans: Maharaja Hari Singh
96. Which is the national song of India
A. Jan gan man
B. Saray Jahan se Achha
C. Vande Mataram
D. Mere Bharat Mahan
Ans: Vande Mataram
97. Which is the National bird of India
A. Peacock
B. Peagon
C. Parrot
D. Eagle
Ans: Peacock
98. ‘Care for’ means
A. to rely on
B. to look after
C. To get rid of
D. To accept
Ans: To look after
99. Incorrigible means
A. which can’t be corrected
B. to write
C. to join together
D. to make request
Ans: which can’t be corrected
100. Ram died ____ cholera
A. with
B. of
C. by
D. NOTA
Ans: of
This is all from JK Police Recruitment. If you appreciate our work like and share our facebook page and stay connected for all career updates.

17 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*